Werkwijze

Regels voor meewerken aan mijn foto projecten

Regels? Ja een paar regels. Maar als je ze doorleest zal je zien dat deze regels juist voor jou erg handig en soms zelfs noodzakelijk zijn. Deze regels gelden voor het gehele team en gaan ook wat verder dan standaard TFP contracten van andere fotografen; en dat is juist voordelig voor jou.

Zonder klik geen foto!

Allerbelangrijkste. Voel je goed! Zeker bij TFP.
We gaan allemaal voor het beste resultaat. En dat gevoel moet er bij iedereen in zitten. Je werkt vrijwillig mee, maar niet vrijblijvend.

Hoewel van tevoren wordt afgesproken wat het thema en/of de kledingstijl is, bepaalt het MODEL tijdens de shoot ofwanneer en welke kleding uit of aan gaat of blijft. Ik kan alleen kiezen uit kleding die het model zelf inbrengt.

 

Hou elkaar op de hoogte

Dit geldt beide kanten op. We steken er per slot van rekening allemaal energie, tijd en geld in. Goede communicatie vind ik een van de belangrijkste zaken; zowel voor, tijdens, als na de shoot. Voel je je niet goed, heb je andere ideeën, wil je iemand er bij, wil je een andere bewerking? Geef het tijdig aan. Als je wacht tot het allerlaatste moment is het vaak niet mogelijk om nog alternatieven te vinden en is het reeds gedane werk voor niets geweest.

Het is ook altijd mogelijk om iemand mee te nemen naar een shoot. Geef dit wel even vantevoren door. En neem dan ook iemand mee waarbij je je op je gemak voelt tijdens een shoot. Onder de 18 ben je sowieso alleen welkom onder begeleiding van een ouder of voogd.

Voelt een van de partijen zich op welk moment tijdens de shoot niet op zijn / haar gemak, of wil het gewoon niet lukken? Dat kan. Geen probleem. Liever een shoot die afgebroken wordt dan een shoot met een rotgevoel achteraf.

Kostenposten?

Bij een TFP shoot doet iedere partij in principe zijn eigen investering in de shoot. De fotograaf betaalt het model niet, het model betaalt de fotograaf niet. Denk hierbij aaan reiskosten, investeringen in de studio, et cetera.
Kosten die gemaakt worden specifiek voor de shoot zijn bespreekbaar, maar ook dit geldt weer beide kanten op.

Bij afzeggingen minder dan 48u van tevoren ben ik genoodzaakt de kosten voor een reguliere 2-uurs shoot in rekening te brengen; dit om gemaakte kosten te dekken.

Uitgeschoten?

Aan het eind van de shoot krijgt ieder alle geslaagde miniaturen. Dezen dienen alleen ter referentie en mogen niet online geplaatst worden. Hiermee kan men aangeven welke foto’s absoluut wel en welke absoluut niet bewerkt/gebruikt mogen worden. De keuze kan zijn: Goedgekeurd; Afgekeurd; Goedgekeurd maar niet voor openbaring/publicatie. Ik maak ook een selectie van foto’s die ik graag wil bewerken / gebruiken. De combinatie van die 2 wordt vervolgens bewerkt. (binnen redelijke aantallen)

En wie bepaalt?

Vindt 1 partij een foto ‘Afgekeurd’, dan wordt de foto niet gebruikt of bewerkt. Geen uitzonderingen.

Afgewerkt?

Ieder krijgt webversies van de bewerkte foto’s met copyright in een kader. Het model / visagist / stylist kan kiezen om bij naam genoemd / getagd / gelinkt te worden. (dit wil niet iedereen) Deze foto’s kunnen worden gebruikt op websites, Facebook en dergelijken, mits voorzien van link/tag naar de fotograaf.

Het is niet toegestaan om zonder expliciete goedkeuring de foto zelf nog na te (laten) bewerken of bij te snijden (ook het copyright kader). Wanneer dit wel gebeurt zullen de normale shoot kosten in rekening gebracht worden, ongeacht of de foto ‘verwijderd’ wordt van publicatie.

Ik kan de goedgekeurde openbare foto’s plaatsen in mijn portfolio en op portfolio sites. “Goedgekeurd maar niet voor openbaring/publicatie” komen niet in mijn portfolio. Het model heeft zelf natuurlijk keuze deze te gebruiken. Ook in dit geval geldt dat bij openbaring geen bewerking of bijsnijden is toegestaan.

En verder?

Fysieke afdrukken (van pasfotoformaat tot canvas) kan je direct bij me bestellen; hier zijn natuurlijk wel (beperkte) kosten aan verbonden.
In beperkte mate is het mogelijk ook printformaat bestanden, zonder copyright tekens te leveren, bijvoorbeeld voor een portfolio bij een modellenbureau. De rechten blijven bij de fotograaf en de foto’s mogen dus niet zonder toestemming gebruikt worden voor publicatie. Ook hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden.

Commercie?

Indien een project foto commercieel verkocht kan worden in een oplage boven de 100 stuks wordt vooraf met alle partijen afgestemd en naar rato de opbrengst verdeeld, gerelateerd aan de uren werk aan de shoot. Reistijd is hier niet meegenomen; visagie, nabewerking en dergelijken wel.
Publicatie door de fotograaf, mits zonder winstoogmerk, is vrij en waar mogelijk zullen betrokkenen vermeld worden.

Boeken? Vragen?

Zin in een shoot? Nog nadere toelichting nodig? Neem dan vooral contact met me op!